IT KIDS

От четенето до космоса: удивителното детство на Илон Мъск

Илон израства като необщително, но любознателно дете, което много чете. Още на тригодишна възраст момчето се интересува от това къде започва и къде свършва светът. Бъдещият изобретател четял художествена литература от Жул Верн, Айзък Азимов, Робърт Хайнлайн, Джон Толкин. Книгата „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс оказва особено влияние върху формирането му като личност.

Интересът му към космоса започва с произведенията „Академия“ и „Луната е сурова господарка“. В момчешката гимназия в Претория Илон има отлични оценки по информатика и физика. Благодарение на фотографската си памет и на това, че е прочел два комплекта енциклопедии, той е известен като всезнайко. Връстниците му не го харесваха за това, често му се подиграваха, а веднъж счупиха носа на Илон в битка.

На 10-годишна възраст Илон получава като подарък първия си компютър Commodore VIC-20, а на 12-годишна възраст създава първата си програма – видеоиграта Blastar, която продава за 500 долара. Той инвестира получените средства в акции на фармацевтична компания.

Любопитството на малкия Илон, любовта му към научната фантастика и космоса предопределят бъдещата му съдба и професия. Задълбочените познания му помогнали да осъществи мечтата си. 

Необикновените умствени способности на Мъск, умножени по дълбоките познания не само в областта на физиката и компютърните науки, но и в икономиката, довели до чудесна симбиоза. Илон Мъск е не само успешен изобретател, но и също толкова успешен бизнесмен, който става милионер на 27-годишна възраст.

През юли 2023 г. Мъск навършва 52 години. По това време той е основал няколко корпорации и стартъпи.

Какво е изобретил Илон Мъск?

Сред най-значимите изобретения на Мъск са платежната система PayPal, електромобилът Tesla, ракети-носители от различни класове, космическият кораб Dragon, проектът Hyperloop, високоскоростни тунели.

Zip-2 е първият стартъп на братята Мъск. Те се занимават със софтуер за новинарски компании и през 1999 г. продават Zip-2 за 307 млн. долара, от които 22 млн. долара получава Илон Мъск. След това Мъск се заема с банковите разплащания и инвестира спечелените пари в създаването на нова компания – X.com. Системата X.com се слива с PayPal и е продадена през 2002 г. за 1,5 млрд. долара. Илон печели 175 млн. долара от продажбата.

Значителните пари в сметката позволяват на Мъск да започне пътя си към своята глобална мечта – космическите изследвания. През 2002 г. той основава SpaceX, като инвестира в нея 100 млн. долара. Компанията се превръща в разработчик на серия ракети-носители и оператор на космически системи. Главен инженер на компанията е Илон Мъск.

Изследване на космоса на нивото на живота на други планети – целта на живота на Мъск, пише журналистът Ашли Ванс в книгата „Илон Мъск: Tesla, SpaceX и пътят към бъдещето“. През 2008 г. HASA сключва договор със SpaceX за 1,6 млрд. долара за изстрелване на носителя Falcon 9 и космическия кораб Dragon до МКС. През същата година в проекта на списание Esquire Мъск е включен в списъка на 75-те най-влиятелни хора на XXI век. През 2003 г. Мъск основава Tesla Motors.

Електрическите автомобили Tesla са добре позната марка в света. 

Изобретателят планира да създаде свръхзвуков електрически самолет. Дъщерно дружество на Tesla е SolarCity, най-големият производител на соларни панели. Мъск дава идеята за създаването на предприятието на братята Линдън и Питър Рийв, а през 2006 г. помага за стартирането на проекта и го ръководи. 

Друга област на интерес на Мъск е изкуственият интелект. Той е съосновател на невротехнологичния стартъп Neuralink. Мъск очаква, че устройствата, вградени в човешкия мозък, не само ще помогнат за по-доброто взаимодействие със софтуера, но и ще могат да се използват за лечение на парализа, слепота, глухота и други заболявания.

Той е смятан за най-богатия човек на планетата. С помощта на своите изобретения Илон Мъск продължава да променя света. Той е спечелил богатството си не от оръжия и петрол, а единствено благодарение на интелектуалните си способности, в резултат на чието въплъщение хората получават повече комфорт и сигурност в живота.