IT KIDS

Марк Зукърбърг: от първия компютър до Facebook

Марк е бил като всяко дете. Той обичал е фехтовката и е бил обсебен от математиката. Когато навършил 10 години, родителите му купили компютър и баща му го научил на основите на програмирането. Това било толкова готино, че две години по-късно Марк създал първата си програма, ZuckNet, която позволявала на семейството му да общува в локална мрежа.

Като тийнейджър Марк изучава гръцки език и програмиране. Той и приятелите му създават онлайн версия на любимата му игра „Риск“, която някои мениджъри по човешки ресурси използват и до днес за обучение.

Марк бил толкова талантлив, че дипломната му работа, медийният плейър Synapse, привлякла вниманието на големи ИТ компании, включително и на Microsoft. Те му предлагат 2 млн. долара за програмата му и обещаваща позиция. Но Марк отказал, като заявил, че няма да продаде вдъхновението си.

През 2002 г. Марк се записва да учи психология в Харвард. Въпреки че учи за психолог, Марк продължава да се занимава с програмиране и създава нови програми.

През втората си година той създава CourseMatch – новинарска емисия на Харвард, която се използва от всички студенти. След това предлага на университета да създаде онлайн база данни със снимки на студенти, но идеята му е отхвърлена. Затова Марк хакнал базата данни на университета и създал свой уебсайт – Facemash, където студентите можели да гласуват за свои снимки.

Сайтът бил толкова популярен, че когато университетът се опита да го закрие, студентите се правили в защита на Марк.

През 2004 г. Марк и приятелите му създават Facebook, който бързо става популярен сред студентите. Марк решава да прекрати следването си и да инвестира всички пари в проекта си. Едва през 2017 г. той получава дипломата си от Харвард и степента „доктор по право“.

И така, млади читатели, Марк Зукърбърг е пример за това как можете да постигнете успех, ако имате страст и постоянство. Той започва с малки стъпки, но благодарение на таланта и упоритата си работа успява да създаде една от най-влиятелните компании в света. Вие също можете да го постигнете!