IT KIDS

Стив Джобс: Как да следваме мечтите си и да постигнем успех

Стив Джобс е един от най-известните хора в света. Той е брилянтен изобретател, успешен бизнесмен и истински лидер. Историята на неговия успех вдъхновява хората по целия свят.

В тази статия ще разкажем за живота и работата на Стив Джобс. Ще разгледаме детството, кариерата и изобретенията му.

Детство

Стив Джобс е роден през 1955 г. в Сан Франциско. Родителите му са студенти и не са женени. Под натиска на роднини те дават Стив за осиновяване. Новите родители на Стив, Пол и Клара Джобс, били много добри хора. Те обичали Стив и се грижели за него. Осиновителката му работела в счетоводна фирма, а баща му – като механик в компания, която произвеждала лазерни машини. Когато Стив бил в седми клас, поради високата престъпност в новия квартал, приемните му родители трябвало да използват последните си средства, за да купят къща в по-богатия Лос Алтос. Парите били достатъчни само за скромна едноетажна къща с три спални на улица „Крист Драйв“. Сега тази сградата, в която Стив сглобява първия Macintosh, е популярна туристическа дестинация, а самият град е станал част от Силициевата долина – най-прогресивния квартал в света. В училище Стив не е бил добър ученик. Често се разсейвал и не можел да се концентрира. Бил е много любознателен и обичал да научава нови неща. Благодарение на усилията на учителката, госпожа Хил, малкият Джобс започнал да демонстрира невероятни резултати в ученето. Така от четвърти клас той преминава направо в шести клас на гимназията „Критенден“.

Младостта на Стив

Като тийнейджър Стив започва да се интересува от електроника. Харесвало му да разглобява и сглобява радиоприемници, телевизори и други електронни устройства. На 13-годишна възраст Джобс се обажда на президента на Hewlett-Packard Уилям Хюлет вкъщи. Момчето сглобявало електрически уред и се нуждаел от някои части. Хюлет разговарял с момчето в продължение на 20 минути. Съгласил се да му изпрати всичко необходимо и му предложил да работи в компанията му през лятото. Стив дълго време посещавал извънкласни лекции в клона на HP. След завършване на гимназията Джобс постъпва в колежа Рийд (Портланд, Орегон), но скоро се отказва от него, тъй като образованието е твърде скъпо. По време на краткия период на обучение Стив успява да се запознае с Даниел Котке, който става негов най-добър приятел. Той получава предложение за работа от Hewlett-Packard и го приема. На работа Джобс се запознава със своя съименник Стив Возняк, с когото записва името си в историята. По същото време Джобс се увлича по изкуството на калиграфията. От уроците нямало практическа полза, Стив просто си разтоварвал душата, пишейки спретнати букви с химикалка. Десет години по-късно калиграфията му била полезна, когато Джобс създал шрифтове за първия си компютър. Смята се, че именно шрифтовете на първия Macintosh са залегнали в основата на съвременните шрифтове за персонални компютри.

Кариера

Стив е на 20 години, когато Возняк му показва компютър, собствено производство и убеждава приятеля си да произвеждат компютри за продажба. Започва с производството на печатни платки, но в крайна сметка младежите стигат до сглобяването на компютри. През 1976 г. Стив, заедно с приятеля си Стив Возняк, основава Apple. Те започват да произвеждат компютри, които са по-лесни за използване от другите компютри по онова време. Малко по-късно първата поръчка е получена от местен магазин за електроника. Двамата убеждават собственика, че техният компютър не познава равен на себе си: той е в състояние да показва данни на екрана едновременно с въвеждането им, а освен това е трябвало да бъде доставен напълно сглобен, готов за употреба. Техническият гений на Возняк и ораторските умения на Джобс убеждават собственика на магазина да поръча 50 компютъра. Само че екипът не разполагал с пари, за да купи части за такава голяма партида. Затова Стив привлича всичките си приятели. В гаража на къщата на родителите си той организирал работилница, в която те запоявали, сглобявали, комплектовали. Според очевидци Джобс се проявил като строг лидер. Той нито веднъж не повишил глас. Месец по-късно, през юли 1976 г., пристига първата партида компютри, наречени Apple I, всеки от които струва 666,66 долара. Apple бързо се превръща в успешна компания. Компютрите Apple били много популярни. Стив Джобс става един от най-богатите и влиятелни хора в света.

Изобретения

Стив Джобс е бил не само добър бизнесмен, но и талантлив изобретател. Той измисля много революционни продукти, които промениха света. Ето някои от неговите изобретения:
  • Първият персонален компютър с графичен интерфейс (1984 г.)
  • Първият музикален плейър със сензорен екран (2001 г.)
  • iPhone (2007 г.)
  • Първият таблетен компютър – iPad (2010 г.)

Повече информация

  • Стив Джобс е влагал много страст във всичко, което прави. Той работи дълго и упорито, за да създаде най-добрите продукти за своите клиенти.
  • Стив Джобс бил щедър човек, но никога не е имал стремеж да го доказва на други хора. Стив Джобс помагал на хората, но през повечето време спонсорството било анонимно. Той дарявал много пари за благотворителност.

Изводи

Ако искате да успеете в живота, е важно да намерите нещо, което наистина ви харесва, и да развиете способностите си в тази област. Не се страхувайте да експериментирате и да опитвате нови неща. Може би именно вашето хоби ще се превърне в основа на бъдещата ви професия. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да следвате интересите си:
  • Посещавайте кръжоци и секции по хоби. Това е чудесен начин да се запознаете с нови хора, които споделят вашите хобита.
  • Четете книги и статии за това, което ви интересува. Това ще ви помогне да разширите знанията си и да научите повече за вашата област.
  • Говорете с хора, които са успели в областта, от която се интересувате. Те могат да споделят своя опит и да ви дадат полезни съвети.
Не се страхувайте да мечтаете мащабно! Стив Джобс мечтаел да създаде компютри, които да са достъпни за всички. И той сбъдва мечтата си. Така че не се ограничавайте и вярвайте в собствените си сили.